Négyzetméter

6 nm-es panel konyha felújítása

Igen, akár ilyen is lehet!

2018. január 22. - Káplár Nikoletta

Mutatok egy panel konyhát. 2,4x2,6 m, vagyis egy kicsit nagyobb mint 6 m2. Minden benne van, ami kell és még tágas is.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_001.jpg

A színek tompák, fakók, kicsit talán őszies hangulatú emiatt. Három szín dominál benne, a szürkés fa, a halvány bézs és a pasztell zöld.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_06.jpg

A kritikus (vizes, olajos, fröccsenő) falrészekre metró csempe került, a fal többi részére pedig tapéta, leszámítva a magas elemeket, melyek mögött a fal zöldre van festve.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_08.jpg

A konyha bal oldalának végére alulra és felülre is nyitott elem került. Máskülönben az alsó részt a radiátor miatt nem tudtam volna kihasználni nyíló ajtóval vagy fiókkal. A felső elemnél pedig a felfelé nyíló ajtó, folytonosan beakadt volna római rolóba. Erre az utóbbi problémára mindenképpen érdemes odafigyelni tervezés során, ha a függönyös ablak merőlegesen és közel helyezkedik el a felfelé nyíló ajtóhoz.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_10.jpg

A toronyelemben található a sütő, mikró, fagyasztó és hűtő kombó. A fűtéscsövek szintén útban lettek volna egy kihúzható kamravasalatnak, így oda 30 cm mély nyitott polcok kerültek. Itt kisebb, ám sűrűn használt konyhai eszközöket lehet tárolni, mint kenyérpirító, turmixgép, mozsár, kinek mi. Mindazonáltal lehetőségem volt szépen visszahozni ennél az elemnél is a szürkített fát, ráadásul ugyanolyan nyitott elemként mint a szembelévő falon. Így méginkább kialakult a két rész között egy egység, összetartozás.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_07.jpg

A konyhaajtót az étkező használhatósága érdekében nem helyeztem beljebb, falközépre. Többek közt, amiatt sem mert ez egy panellakás esetében nem biztos, hogy statikailag megoldható és igen magas költségekkel is jár. Azonban mivel nem szerencsés, ha egy helyiségbe belépve rögtön egy nagy egybefüggő bútorlap torlaszolja el az utunkat, képez vizuális akadályt a tér belátásának rovására, így hát a hűtő oldalát könnyítve egy 20 cm mély polcot helyeztem ide.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_09.jpg

Az átadóablak kisebb méretű volt, azonban a mögötte lévő étkező ablaktalan, így kiszélesítettem a nyílást, hogy az étkező több természetes fényt kapjon (Ez valóban megoldható és kivitelezhető volt!). A nyílásban aszimmetrikus polcrendszert helyeztem el. A polc mélysége megegyezik a falvastagság mélységével vagyis 10 cm, így inkább csak jelzés értékű, kisebb, keskenyebb tárgyakat lehet rajta elhelyezni.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_012.jpg

A sütő a talajtól 45 cm-re került, így nem kell sütés közben akkorát hajolni, a mikró pedig a padlótól számított 105 cm-en, vagyis nagyjából mell magasságon található a mikró egésze, így még biztonságosan használható. Mindössze 15 cm-rel van magasabban, mintha a konyhapultra raknánk.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_02.jpg

A radiátort vízszintes irányú lapokkal takartam el, hogy a bútorzat részét képezze. A megfelelő kialakítás mellett ez nem fog le olyan sokat a radiátor fűtőértékéből, hogy az érezhető legyen.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_03.jpg

A főzőlap és a mosogató közti 45 cm-es elemben van a mosogatógép. A felső szekrények ajtaja felfelé nyílik, a korpusz aljába pedig LED szalag van nutba marva, tehát a bútorral egy síkban van, nem áll ki belőle. Javasolt a LED szalagot opál burával takarni, ilyenkor eltűnnek a pöttyszerű fénypontok és egy egységes, egyenletes fény vetül ki a falra és a bútorra.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_04.jpg

Az átadó ablak alatti keskenyebb 35 cm-es kiugró falrészt kihasználva ide is fiókos szekrény került. Remekül elférnek benne az evőeszközök, edények, tányérok. Olyan mint egy mini tálalószekrény.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_05.jpg

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_011.jpg

A padlóburkolat vinyl. Kifejezetten olyat kerestem, ami nincs fózolva és homogén a mintája, hogy minél egységesebb legyen, a lehető legkevesebb helyen törjön meg.

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_01.jpg

Tetszettek a konyhában használt anyagok? Akkor most megmutatom, hogy mik voltak ezek:

kaplar_niki_lakberendezo_6nm_panel_konyha_014.jpg

f.: Káplár Niki

A bejegyzés trackback címe:

https://negyzetmeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4713594441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása