Négyzetméter

Tölgy-fehér alapokra pasztell csoda

2017. november 21. - Káplár Nikoletta

Jól bevált stratégia biztos alapokból kiindulva építkezni. Sokan a lakberendezésben is ezt a vonalat követik. Már jól bevált, gyakran használt alapokból indulnak ki és azt színesítik saját elképzelésük szerint. Értsd ezt úgy, hogy nem az eklektikus, színes, bohém vonalat képviselve merészen különböző színeket, formákat, anyagokat párosítanak össze, hanem megmaradnak mondjuk egy világos bézs, fehér alapnál és onnan építkeznek a könnyebben cserélhető, variálható elemekkel, mintegy kisebb színcsoportokat létrehozva a lakásban. Sokszor ez a biztonsági játék unalmasnak, sablonosnak hathat, azonban szerintem, ha sikerül a biztos alapokat kicsit megszínesíteni máris élet, izgalom kerül az adott térbe, mely felöltözteti azt.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_01.jpg

Ebben a harmonikus, csodás kilátással rendelkező lakásban is hasonlóképpen történt a belső tér kialakítása. Világos tölgy alapot és fehéret látunk a legtöbb helyen (padló, konyhabútor, falburkolat, kisebb bútorok) mégis minden térben van valami színfolt, ami feldíszíti a teret, mint egy egyszerű sütemény tetején a dekoráció. A pasztell színekhez nyúltak, a zöldhöz és a lilához, ezzel még melegebbé téve az összhatást.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_02.jpg

A konyha rendkívül tágas, világos, ideális kialakítású. Figyelembe veszi a sütés, főzés munkafolyamatát. Így nemcsak a fogantyúk nélküli, egységes képet adó konyhabútor látványa élvezetes, hanem a gördülékeny munka is.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_03.jpg

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_04.jpg

Nem ördögtől való az étkezőasztalhoz kanapét tolni. Időnként találkozni hasonló megoldással. Arra azonban számítsunk, hogy a magassága és a kialakítása nem lesz megfelelő arra, hogy kényelmesen étkezzünk rajta. Míg egy hagyományos párnázott étkezőszéken 1-2 cm-t süllyedünk be, úgy a kanapé jóval nagyobb teret enged ennek és ebből adódóan szinte automatikusan dőlünk hátra a mélyebb ülőfelületen. Alternatív megoldás, mely az étkezőszék és a kanapé közt helyezkedik el egy szépen kárpitozott étkezőpad. Ennek ha egy kicsit nagyobb mélységet hagyunk betehetünk a hátunk mögé párnákat, melyet aztán könnyen lehet variálni és hasonló nappalis jelleget érünk el vele. 

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_05.jpg

A konyhai felső szekrények L alakú találkozását ügyesen kihasználva bepolcozták, ezzel megtörve, könnyítve a monumentalitásán.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_06.jpg

Dekoráció kapcsán ne csak párnákra, vázára gondoljunk. Ott vannak a festmények, melyeknek nagyon nagy ereje van a vizuális kifejezésben. A gesztusfestészet során az adott műhöz hasonló képek születnek. Ekkor a festő egy belső ösztönvezérelt állapotban csorgatja a festéket a vászonra. Ennek kapcsán leggyakrabban Jackson Polloc nevét említik. Ha te is azt gondolod, hogy könnyű egy ilyen művet létrehozni, mindenképpen próbálkozz meg vele.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_07.jpg

A képen Polloc fest éppen.

600_445835968.jpeg

A dekorációt említve a növényekről se feledkezzünk meg. Nemcsak a látványuk csodás, de rendkívül jót tesz a közérzetünknek, ha minél több van körülöttünk.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_08.jpg

Minél több a természetes fény a lakásban annál kellemesebb az otthon töltött idő. Minden lakásnál fontos egy pihenősarok létrehozása, ahol lehet olvasni, zenét hallgatni, írni, rajzolni vagy csak magunkkal lenni, esetleg egy jóízűt beszélgetni valakivel. Ha van rá elég tér, akkor általában egy külön kis zugot szoktak ennek létrehozni, mint a képen is. Ez egy kisebb nyugalom szigete az elménknek az egész napos jövés-menés közben vagy után. Ide leülni egyfajta szertartás, terápia.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_09.jpg

Ma már szinte általános, hogy mindenkinél van egy otthoni munkasarok. Vagy állandó vagy csak ideiglenes használatra. Ha gyakran ülünk ide le, netán otthon dolgozunk akkor különösen fontos, hogy a lakás olyan pontján helyezzük el, melyet szeretünk, szívesen töltjük ott időnk nagy részét. Ez általában szintén a természetes fényhez kapcsolódik és a nagy terekhez. Az ablakon kinézve messze ellátunk, ami minket is segít a hosszútávú gondolkodásban. Ideális munkakörnyezet. A színek itt is az alap tölgy-fehér kombináció egy kis zölddel megtörve.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_10.jpg

A hálószobában már megjelenik egy kis ezüstös szürke.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_11.jpg

Általában vagy a szimmetriát vagy az asszimmetriát részesítik előnyben. Itt most ugyanazon a falfelületen mind a két variációval éltek, ami egy furcsa, kicsit feszült diszharmóniát kelt. 

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_12.jpg

Egyre inkább sikerül újra felismerni azt a több ezer éves gondolatot, hogy a növények mennyire hasznosak létezésünk, életünk szempontjából, így egyre gyakrabban találkozhatunk velük beltérben a szokottól eltérő formában. Ugyan elsősorban közületi terekben láthatjuk a növényfalat és a mohafaalt, már egyre több magánlakásban is alkalmazzák. 

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_13.jpg

A függesztett éjjeliszekrény alatti világítás különösen ideális abban az esetben, ha éjszaka fel kell keljünk valami miatt.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_14.jpg

Amennyiben van rá hely és igény a sminkasztalt gyakran a hálószobában alakítják ki. Gyakori ugyanis, hogy a fürdőszobák nem rendelkeznek természetes fénnyel. Az ágy mögötti dinamikusabb falszakasz mintázata itt is megjelenik. 

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_15.jpg

A gyerekszobában a meleg zöld színt használták. Itt különösen érdemes figyelni a színekre, hiszen kivétel nélkül a legtöbb gyerekjáték rendkívül színes, mozgalmas, vibráló. Érdemes tudatosan hagyni egy kis nyugalmi felületet a szemnek. Persze, ha nagy kedvenc Mása és a Medve az azért kerüljön ki a falra!
Az L alakú házikóágy egyik szára maga az ágy, a másik (is) pedig remek felület a randalírozásra.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_16.jpg

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_17.jpg

A gyerekszobákban méltán népszerű a krétafal, ám ez jócskán porol, koszol. Egyik legjobb alternatívája a kreatív falnak, ha azt parafával fedjük. Nemcsak kiváló szigetelő anyag, hanem a fa természetes színe és anyaga miatt rendkívül meleg, barátságos hatású. Rajzszöggel vagy dekortapasszal (színes, mintás cellux) könnyen cserélhetőek az aktuális kedvenc műalkotások, szuperhősök, mesefigurák, varázslények.
A rajzasztal környékén mindenképpen gondosabb tervezést igényel a világítás kialakítása, hogy megfelelő legyen a fény a mókázásra.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_18.jpg

A külön wc-ben a szintén igen népszerű, ám kissé hidegebb hatást keltő petrolkék színt használták, mint díszitő elem.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_19.jpg

A fürdőszobában szintén a fenti rendezőelvet követve a világos fa és a fehér a kiindulási alap, melyet itt a menta zölddel törtek meg.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_20.jpg

A kád fölötti LED-es világítás az épített álmennyezettel rendkívül kellemes hangulatvilágításhoz.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_21.jpg

A beépített wc tartályok általános magassága 120 cm alatt ér véget és körülbelül 15 cm mély falszakaszba kartonozzák el vagy építik be ytong téglába. Az e fölötti részt van, aki szabadon hagyja, bepolcozza vagy az adott anyagból falfülkéket hoz létre. Az egyik legesztétikusabb megoldás, mely takarítás szempontjából is ideális, ha ezt az adott felső szakaszt bebútorozzuk. Itt, körülbelül egy 20-25 cm-es sávban polcot helyeztek el, fölötte pedig TIP-ON redszerű vasalattal beépített szekrényt, mely rengetek fürdőszobai kelléket elnyel.

kaplar_niki_lakberendezo_pasztell_szinek_22.jpg

forrás
Vizualizáció: Ekaterina Domracheva

A bejegyzés trackback címe:

https://negyzetmeter.blog.hu/api/trackback/id/tr513343627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása